Cine a fost Aurel Vlaicu?

Românii și începuturile aviației moderne
La începutul anilor 1900 aviația modernă începea să cunoască dezvoltarea. Era era pioneratului: primele zboruri cu aparate mai grele decât aerului, autopropulsate. În lista persoanelor care au contribuit la apariția avioanelor moderne se afla și trei nume de români: Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă. Dintre cei trei, Traian Vuiua este recunoscut la nivel mondial pentru zborul din 1906 (pe teritoriul Franței) a aparatului Vuia I. A avut două zboruri: pe 18 martie (12 metri) și pe 19 august (14 metri). Faptul că Vuia I s-a ridicat singur de la sol după o decolare de 50 de metri (aparatul a zburat la înălțimea de 1 metru) avea să apară pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume.
Aurel Vlaicu
Aurel Vlaicu s-a născut pe 19 noiembrie 1882 la Binținți (astăzi Aurel Vlaicu), lângă Orăștie (județul Hunedoara). A urmat liceul „Kocsárd Kún” din Orăștie, și-a luat bacalaureatul la (actualul) Colegiu „Gheorghe Lazăr” din Sibiu; a început studiile inginerești la Universitatea Tehnică din Budapesta, studii pe care le-a continuat la Technische Hochschule din München, obținând diploma de inginer în 1907.

În același an, Aurel Vlaicu a efectuat stagiul militar în Portul Pola de la Marea Adriatică, unde s-a făcut remarcat prin construirea unui zmeu și montarea unui aparat de fotografiat pe acesta. Cu ajutorul aparatului, Vlaicu a reușit să efectueze fotografii de la distanță mare. După aceea a lucrat ca inginer la uzinele Opel în Rüsselsheim (unde a proiectat și construit o mașină).

Primul zbor: Vlaicu I
În 1908 se întoarce la Binținți unde construiește un planor cu care efectuează un număr de zboruri în 1909. În toamna anului 1909 se mută în București și începe construcția primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Pe 17 iunie 1910, pe Dealul Cotroceniului, Aurel Vlaicu a efectuat primul său zbor la o înălțime de patru metri, iar în august 1910 a reuși să zboare la o înălțime de 100 de metri. În 1910, Vlaicu a obținut Brevetul nr. 2258 pentru „Mașina de zburat cu un corp în forma de săgeată” . Cu acest aparat, a participat la manevrele militare de toamnă și a reușit să ducă un mesaj cifrat (ordin de lupta) de la Slatina la Piatra Olt.
Vlaicu II și accidentul
În anul 1911 construiește un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câștigat cinci premii memorabile (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria.
La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina (unele surse susțin că din cauza unui atac de cord suferit de Aurel Vlaicu, altele susțin problemele tehnice ale avionului).

Aurel Vlaicu este înmormântat în cimitirul Bellu din București.
